22.02.2021 г.

Инициатива на Китай по програмата за  сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (Belt and Road Initiative) с Технологичен университет в Нингбо

Ningbo talent cooperation progect (Seagull Progect)  е предназначена за учени под 55 г. , които да сътрудничат с предприятия, университети и изследователски институти в Нингбо за решаване на научни и технологични проблеми.  Тези специалисти по договор ще работят в продължение на три години и ще получат около 500 000 юана.  Всяка година те трябва да работят  по 2 месеца в Китай.

Срокът за подаване на документите е 01.03.2021 г. Kандидатите  трябва да  изпратят CV в електронен вид на доц. д-р Десислава Атанасова (datanasova@uni-ruse.bg) до 22.02.2021 г.

 Xi Jinping's speech at the China-CEEC Summit (1).pdf

TYSP (1).pdf

Demand for Solving technical problems related to household appliances and auto parts industry in Yuyao (2).xlsx

 

22.02.2021 г.

Инициатива на Китай по програмата за  сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (Belt and Road Initiative) с Технологичен университет в Нингбо

 

По Belt and Road Initiative  могат да кандидатстват специалисти  (учени и инженери) под 45 г., които ще бъдат финансирани от Китайското правителство със заплата от 12 300 юана ( почти 2000 долара) месечно за срок от 6  или 12 месеца  за научни или технологични разработки. Целта е установяване на сътрудничествo между български университети и институти със съответните китайски организации.  Кандидатстването е целогодишно – повече информация има в приложения файл TYSP.

Xi Jinping's speech at the China-CEEC Summit (1).pdf

TYSP (1).pdf

Demand for Solving technical problems related to household appliances and auto parts industry in Yuyao (2).xlsx


Стипендии  по  стажантска програма "Лидери за бъдеще"

COPERNICUS BERLIN е  немска младежка организация, която се занимава  с международна дейност от 20 години. Фокусът на организацията е върху оказване на подкрепа на талантливи млади хора. В момента организацията предлага  стипендии  по  стажантска програма "Лидери за бъдеще", която има за цел да развие професионалните умения на младежите.

Повече информация може да намерите на: https://en.copernicusberlin.de/internship

Facebook: https://www.facebook.com/CopernicusBerlin/

Instagram: https://www.instagram.com/copernicusberlin
<https://www.instagram.com/copernicusberlin/?fbclid=IwAR1HayYkjuc4us3Q-%20%20%20%20%20%20%20%20fu19r0z8Nom4k7z8WWBUJIGAghHhx64x8_bFhVcQLc>

Youtube: https://www.youtube.com/c/copernicusberlin

Twitter:https://twitter.com/CopBerlin

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/copernicusberlin

Internship Program.pdf


Следдипломна квалификация в областта на околната среда

Срок за кандидатстване: 5.03 и 5.09 всяка година

Стипендията от Немската федерална фондация за околна среда e предвидена за работа в чужбина по тема, свързана с околната среда. Стипендията е с продължителност от 6 до 12 месеца в размер от 1.250 €. Включва интензивен курс по немски език в Германия.

MOE_Poster_Bulgaria.pdfMOEflyer-Bulgaria2020.pdf

19 март 2021г.

 от 12.30 до 14.00 часа виртуално ателие :

« Представяне на стипендиите на френското правителство (BGF) »

Стипендиите на френското правителство се отпускат за дипломантски програми на

нива бакалавър (L1), магистратура (M2) и докторантура под

двойно научно ръководство (cotutelle), както и за научен престой на високо ниво – на

докторанти, млади изследователи и утвърдени изследователи.

Това онлайн ателие ще ви даде практична информация как да кандидатствате за стипендия.

Преди ателието :

- Препоръчваме ви да прочетете документа, публикувани в сайта

http://institutfrancais.bg/fr/espace-campus-france/bourses-du-gouvernement-francais/

- Проверете дали работят вашите микрофон и камера

Програма :

12h30 – 13h00 Представяне на стипендиите

13h00 – 14h00 Въпроси/Отговори

Водеща:

Бисера Коларова, отговорник на Представителството Кампус Франс в България, Френски

институт в България

Не се колебайте да се запишете за участие !

Mоля, потвърдете вашето присъствие на адрес :

ateliers@institutfrancais.bg

За участие в ателието кликнете на посочения линк :

https://us02web.zoom.us/j/89292298361?pwd=V2tYTVliSzZmcElSYUxIaTJVcDN0UT09


 Конкурс « Моята теза в 180 секунди »

Университетската агенция на Франкофонията и Френският институт в България организират третото издание за България на конкурса  « Моята теза в 180 секунди ». Целта на конкурса е да даде възможност на настоящи или защитили през изминалите две академични години докторанти франкофони, да представят пред разнородна публика от неспециалисти темата на своето изследване. Всеки участник трябва в рамките на три минути да направи ясно, сбито и същевременно убедително и атрактивно изложение на френски език, на проблемите, по които работи.  Конкурсът « Моята теза в 180 сенунди » предоставя на участниците уникалната  възможност да усъвършенстват комуникационните си способности, като същевременно запознаят по-широка публика с изследванията си. Той е и средство за представяне и популяризиране на докторантската форма на обучение.

Конкурсът също така представлява начин за запознаване с българска научна продукция, както и за засилване на контактите и обмена между научните среди и обществото.

Конкурсът « Моята теза в 180 секунди » е вдъхновен от състезанието Three minute thesis (3MTMC), което за първи път е организирано през 2008г. в Университета Куинсленд, Австралия. През 2012 г. той навлиза във франкофонското пространство, като вече има издания в повече от  двайсет държави. 

Победителят в националния финал на 8 юни ще представя България на международния финал, който тази година ще се проведе през есента в Париж, Франция. За участие в този финал, на победителя ще бъде осигурен професионален коучинг и допълнителна езикова подготовка. Ще бъдат раздадени награди  за първо, второ и трето място, както и награда на публиката.

Цялата необходима информация  за конкурса може да научите на сайта на УАФ:

https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/concours-ma-en-180-secondes-en-bulgarie-edition-2021/

Записванията стават на адрес : mt180-bulgarie@auf.org / тел. 02 423 48 05 

MaThese180s_Bulgarie_Cahier-candidat-2021-1.pdfОбява за стипендии на AUF

 Краен срок: 28.03.2021 г. 

L'Agence Universitaire de la Francophonie en Europe centrale et orientale a le plaisir de vous informer du lancement de l'appel à candidatures pour les bourses doctorales et postdoctorales

"Eugen Ionescu" 2020-2021 (14ème promotion). C'est un programme du gouvernement roumain dont la gestion est assurée par notre agence régionale. Tous les documents de l'appel sont disponibles à l'adresse : https://www.auf.org/nouvelles/appels-a-candidatures/bourses-de- recherche-doctorale-et-postdoctorale-eugen-ionescu-appel-candidature-2021/

Délai de candidature : 28 mars 2021.

Public cible : doctorants et enseignants-chercheurs de toutes disciplines, rattachés à une université du réseau AUF dans un pays de l'OIF et en Algérie (excepté la Roumanie) souhaitant effectuer un stage de 3 mois en Roumanie, dans un des 28 centres universitaires d'accueil.

Période de la mobilité : septembre-décembre 2021.

Prise en charge :

*  allocation mensuelle

*  transport aller-retour

*  assurance santé-accident-rapatriement

Les noms des universités d'accueil ainsi que les sujets de recherche proposés par celles-ci sont indiqués dans l'appel. Ces thématiques sont à titre indicatif, les potentiels candidats peuvent proposer d'autres sujets, pourvu qu'ils soient acceptés par les partenaires roumains (prendre contact avec la personne responsable dans l'établissement roumain).


Стипендии на френското правителство 2021 г.

Фрeнският институт в България откри своята кампания « Стипендии за Франция » за 2021 година.

Тези стипендии се предоставят за нива магистратура, докторантура под двойно научно ръководство както и за престой на високо научно ниво в рамките на един месец на

докторанти, на млади научни работници и на утвърдени преподаватели и изследователи.

Повече информация можете да намерите в сайта на Френския институт в България http://institutfrancais.bg/campus-france-bulgaria/stupendii-na-frenskoto-pravitelstvo/


15-28.02.2021 г. 

Международното зимно училище - 2021 

Казахстанският национален аграрен изследователски университет провежда „Международно зимно училище - 2021" от 15 до 28 февруари 2021 г. Целта на Международното зимно училище - 2021 е да предостави нови знания, практически умения, иновативни технологии и методи за научни изследвания.

Information letter Winter School - 2021.pdf


18 - 19 .02.2021 г.
 Европейски форум за обучение през 2021 г.

Европейският форум за обучение и преподаване е събитие на EUA, което  предоставя възможност на участниците да се срещнат и дискутират развитието на обучението и преподаването в европейските университети. Форумът се основава на работата на EUA с университетите-членки по тази тема.

Форумът използва широкообхватната политическа работа на EUA в европейското висше образование. Форумът е идеално събитие за заместник-ректори по академичните въпроси, декани и участващи в обучението и преподаването. Той също така приветства и други заинтересовани страни във висшето образование.

https://www.eua.eu/events/117-2021-european-learning-teaching-forum


Международна стипендиантска програма „Алимардан Топчубашов "

от Университета ADA в Баку

Краен срок за кандидатстване: 1 април 2021 г.

Университетът ADA в Баку започна прием за академичната 2021-2022 г. Създаден през 2006 г. , целта на Университета ADA е да подготви иновативни глобални лидери и да насърчи ползотворно сътрудничество при изследвания в областта на дипломацията, връзките с обществеността, международните отношения, хуманитарните и точните науки, информационните технологии и системното инженерство. Наред с местните студенти, в Университета ADA учат студенти от още 40 държави.

Студентските и следдипломни  програми в университета са с акцент върху: Бизнес администрация, Икономика, Компютърно инженерство, Компютърни науки, Информационни технологии, Връзки с обществеността, Право, Дипломация, Международни отношения, Публична администрация, Образователен мениджмънт, Педагогика.

От 2009 г., Университетът ADA предлага международна система „Алимардан Топчубашов", която дава възможност на студенти от цял свят да получат първокласно образование и обучение по лидерство. За тази стипендия могат да кандидатстват всички чуждестранни граждани, които са приети за придобиване на образователно-квалификационна степен в студентска или следдипломна програма в някой от факултетите на Университета ADA .

Повече информация може да намерите на страницата на Университета ADA в Баку:

www.ada.edu.az

Също на:

www.khazar.org


9 – 10.04.2021 г.

Научна конференция за бакалаври  (студентска сесия),

организирана от Военноморска академия "Мирча чел Батран" Констанца, Румъния.

Студентите могат да изпратят регистрационната си форма:

https://www.anmb.ro/ro/conferinte/cadetnav2021/formular_inscriere_CADET_NAV_2021.doc

Детайли може да видите в брошурата на конференцията:

https://www.anmb.ro/ro/conferinte/cadetnav2021/pliant%20cadetnav%202021engleza.pdf


19 – 23.04.2021 г.

IUC – Дубровник

Класическите теми във философията на науката включват връзката между теорията и наблюдението, функциите на експеримента и интерпретацията на научни теории като квантовата теория и теорията на еволюцията.

https://iuc.hr/programme/1342


22 – 23.04.2021 г.

 Годишна конференция на EUA през 2021г.

Годишната конференция на EUA за 2021 г. е на тема: „Университети 2030: от визията към реалността" . Конференцията ще се проведе на 22-23.04.2021 г. онлайн.

Фокусът е върху ролята, която университетите играят в изграждането на конкурентна и устойчива Европа, в сътрудничество с глобални партньори. Годишната конференция на EUA за 2021 г. предвижда сесии от различни формати, включително интерактивно участие на публиката чрез обмен на опит и добри практики. Освен сесиите по темата  са предвидени възможности за работа в мрежа относно проекти и дейности на EUA.

https://www.eua.eu/events/131-2021-eua-annual-conference


март-април 2021 г.

 Изложение международно образование 2021 г.

Фондът за развитие на Болашак е домакин на международно изложение, което се провежда  ежегодно. Тази година ще се проведе през март-април 2021 г. Фондът приветства както нови, така и вече съществуващи международни партньори, които допринасят за изграждането на глобално сътрудничество.

Повече информация:

 https://mcusercontent.com/8046c400cf81f0ad4404c90d5/files/bd205794-2d28-4e55-8081-741edec3f90a/Bolashaq_Fund_Presentation.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=AcvM4beZVcM

Регистрация:

http://ief2021.kz/


През месец май 2021 г.

10-та Международна конференция

Технологичният университет в Бялисток , факултет по строителство и науки за околната среда  организира 10-та Международна конференция на тема: „Инженеринг на околната среда - през окото на младите", която ще се проведе през месец май 2021 г. напълно онлайн.

https://wb.pb.edu.pl/

ISMO-2021.pdf

20 -22.04

СТИПЕНДИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА СИРИЯ в Университета в Грац 2021/22

 

Go Styria е стипендиантска програма за магистри и докторанти, заинтересовани от краткосрочен изследователски престой (макс. 4 месеца) в контекста на тяхната магистърска, докторска дисертация или постдокторантско изследване.

Целевият регион включва Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Гърция, Унгария, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Турция. Кандидатите, избрани за програмата, ще получат възможност за изследователски период в Университета в Грац, за да продължат и приключат обучението / изследванията в родните си университети.

Могат да кандидатстват магистри и докторанти:

  * понастоящем и също през 2021/22 г. е записан в акредитиран университет в целевия регион

  * в момента вече работят по магистърска или докторска дисертация

Постдокторантско изследване:

  * които са членове на академичния персонал в акредитиран университет в целевия регион

  * завършването на докторантурата не трябва да е по-старо от 1 година към момента на кандидатстване

Подробности относно поканата за програмата:

https://international.uni-graz.at/en/incoming-exchange/go-styria-scholarship-programme/

 

Крайни срокове:

 

  * 20 април 2021 г. - краен срок за заявки по имейл, даващи достъп до онлайн заявлението (задължително само за кандидати за магистърски / докторски степени да започнат процеса на кандидатстване)

  * 22 април 2021 г., 13:00 ч. CET - краен срок за кандидатстване за всички кандидати

Препоръчваме заинтересованите кандидати да започнат процеса на кандидатстване възможно най-скоро, тъй като намирането на подходящ ръководител в Университета в Грац ще отнеме време.

30 април 2021 г.

Университетската агенция на  франкофонията

в Централна и Източна Европа призовава за кандидатстване за последователни 3-месечни докторски научни престои в университет, член на AUF. Моля, намерете информацията по-долу:

https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-candidatures-pour-des-bourses-de-mobilite-doctorale-2021/

Поканата е отворена за млади изследователи, записани в един от университетите членки на AUF в Централна и Източна Европа и е отворена до 30 април 2021 г. (23:00 ч. по Букурещ).

За да отговорите:

  * Прочетете поканата за кандидатстване за стипендии за докторска мобилност 2021 <https://www.auf.org/wp-content/uploads/2021/03/AUF-ECO_RI_appel_BMD_presentation.pdf>

  * внимателно прочетете регламентите за докторски стипендии за мобилност до 2021 г. <https://www.auf.org/wp-content/uploads/2021/03/AUF-ECO_RI_appel_BMD_reglement-1.pdf>

  * попълнете формуляра (трябва да се попълва само онлайн), който е достъпен на http://formulaires.auf.org/

За допълнителна информация: recherche-innovation-eco@auf.org <mailto: recherche-innovation-eco@auf.org>

L'Agence Universitaire de la Francophonie Europe centrale et orientale lance un appel à candidatures pour des séjours scientifiques doctoraux de 3 mois consécutifs, au sein d'une université membre de l'AUF. Je vous prie de trouver ci-dessous l'information :

https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-candidatures-pour-des-bourses-de-mobilite-doctorale-2021/

L'appel s'adresse aux jeunes chercheurs inscrits en thèse dans une des universités membre de l'AUF en Europe centrale et orientale et il est ouvert jusqu'au 30 avril 2021 (23h00, heure de Bucarest).

Pour répondre à l'appel :

  *   consulter le document de présentation Appel à candidatures pour des bourses de mobilité doctorale 2021<https://www.auf.org/wp-content/uploads/2021/03/AUF-ECO_RI_appel_BMD_presentation.pdf>

  *   lire attentivement le Règlement des bourses de mobilité doctorale 2021<https://www.auf.org/wp-content/uploads/2021/03/AUF-ECO_RI_appel_BMD_reglement-1.pdf>

  *   remplir le formulaire (à remplir impérativement et exclusivement en ligne) qui est disponible à l'adresse http://formulaires.auf.org/

Pour des renseignements complémentaires : recherche-innovation-eco@auf.org<mailto:recherche-innovation-eco@auf.org>


2-4.06.2021г.

9-ти годишен международен студентски конгрес по хуманитарни и социални науки (HUMSOS), организиран от Университет Малтепе

Тази година конференцията е посветена на темата:  „Адаптация към Пандемия и новото бъдеще ". По-долу можете да намерите подтеми на тази основна тема, подробности за датите и логистиката. Подробна информация ще бъде предоставена при поискване. Конгресът е предназначен за студенти както на бакалавърско, така и на аспирантско ниво от всички области на социалните науки за активно участие в HUMSOS 2021.

Регистрационна форма:

https://form.maltepe.edu.tr/fc?key=4zDzMsE45NXFAa4LFuwkRw==

HUMSOS Call for Paper.pdf


16 и 19 август 2021 г. в Бургас, България

30-та годишна международна конференция „Екология и безопасност"

Част от събитието ще се фокусира  върху ефектите от пандемията COVID-19.

Научете повече и се регистрирайте на:

 https://sci-edu.org/ecology

Събитието се организира съвместно от Българската академия на науките, Съюза на учените в България, Фондация "Наука и образование" и партньори.

Представените доклади ще бъдат публикувани в списания с отворен достъп.

Допълнителна информация е достъпна на:

 https://sci-edu.org/publicationsАрхив


Нингбо.pdf

EUA.pdf

Комисия Фулбрайт обявява конкурс за пълни стипендии за програмата Study of the US.docx

Фулбрайт 2018-2019.docx

Кариера за нова ERA 31.10.2017 .pdf

Информация за финансиране на проекти.pdf

Европа за гражданите 2014-2020.pptx

Европейска година на културното наследство 2018г.PPTX

Програма Творческа Европа.ppt

Gabrovo Innovation Camp 2016 .docx

Магистърски програми по програма Еразъм Мундус.docx

ОТКРИТ КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПОСТЕР 2016.docx

Възможност за международен обмен на студенти Пекин 2016.docx

Информационен ден Балкани – Средиземно море 2016.docx

Информационен ден Иновации и конкурентоспособност 2016.docx

Информационна среща за подготовка на проектни предложения по схема RISE.docx

Публикации в международен журнал.docx

Покана за участие в конференция Военна Академия Мирча чел Бътрън.docx

Конкурс за иновативни идеи Green Brain of the Year.docx

Обява за стаж на Атлантическия съвет.docx

call-for-proposals-for-the-european-foundations-award-for-responsible-research-and-innovation.docx

Информационни срещи на ОИЦ.docx

Информационна среща по одобрената Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност 2014-2020.docx

Информационно събитие по Програмата Interreg V-A Румъния-България.docx

Отворени конкурси за набиране на проекти предложения по програма Хоризонт 2020.docx

Покана за набиране на стипендианти по проект TRAIN TO MOVE.docx

Проект TRUSS Н2020-MSCA-ITN-2014 набира кандидати .docx

Официален старт на програма Interreg V –A Румъния – България.docx

International Student Week in Belgrade 2015.docx

Центърът за европейски и международни изследвания ЦЕМИ организира проект Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.docx

Национален конкурс за есе на тема Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще.docx

VI МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МЛАДИТЕ УЧЕНИ.docxПроект Европейски стипендии - приключил

Евростипендии зимен 2017-2018.pdf

Евростипендии летен 2016-2017.pdf

Евростипендии зимен 2016-2017.pdf

Евростипендии летен 2015-2016.pdf

Евростипендии зимен 2015-2016.pdf

Евростипендии летен 2014-2015.pdf

Евростипендии летен 2013-2014.pdf