Ден на редките болести

Студентите от катедра Здравни грижи традиционно отбелязаха Международния ден на хората с редки болести на 29.02.2020 г.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред широката публика относно редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства. „ Ние сме 300 милиона” е мотото под, което тази година ще бъде отбелязан Международния ден на хората с редки болести на 29.02.2020 г.В рамките на майски празници на Русенски университет и Европейската седмица на общественото здраве, катедрата проведе серия от инициативи. На 9.05.2019 година се проведе студентската научна сесия, в която взеха участие 30 студенти с 26 доклада. Традиция е и ежегодното посещение на студенти във високо технологични болници в страната.

От 24 до 27 април 2018 г. студенти и преподаватели от професионално направление Здравни грижи проведоха обучение във високо технологичната  Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „д-р Щерев" в София.

   
                           

​Студенти от 2 курс медицински сестри  проведоха упражненията си по Хирургия в УМБАЛ „Св. Анна“ гр. София през м. май 2013 г. На място се запознаха с въведените и прилагани   стандарти и алгоритми в работата на специалистите на всички нива; създадените условия за болните и  персонала, дезинфекциозна програма; централна стерилизация и др. 


 

                                                   

Лига по хипертония  

На 18.05.2013 год. студенти от Катедра „Здравни грижи“ се включиха в проведената акция в гр. Русе по измерване на артериално налягане и скрининг за предсърдно мъждене по случай  Световния ден за борба с хипертонията.  Акцията беше организирана със съдействието на Българска лига по хипертония.
 

Клуб „Здраве“​ 

 

 

Международни договори ​