Университетският спортен клуб "Академик" е създаден през 1955 година в тогава Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство (ВИМЕСС). Негов председател е доцент инженер Петър Златарев, който го ръководи до 1962 година. През 1959 година официално е създадена катедра „Физическо възпитание и спорт". Създател и ръководител на катедрата е доцент, доктор Йосиф Ганев, който е и първият преподавател по физическо възпитание през 1954 година в новосъздадения висш институт. Доцент Ганев има огромен принос за изграждането на спортната база – футболен терен с писта за лека атлетика, спортна зала. Той води баскетболният отбор на Института. Ръководил катедра е до 1985 година.

 През 1986 година начело на катедра „Физическо възпитание и спорт" е назначен старши преподавател Владимир Кънев. Той е един от най-известните треньори по спортна акробатика, както в България, така и в чужбина. Дълги години е старши треньор на българския национален отбор по спортна акробатика. 27 от неговите възпитаници са майстори на спорта, от които 6 получават титлата заслужил майстор на спорта.

Ръководител на катедрата през 1992 година е старши преподавател Борис Стефанов. Завършил тогавашният Висш институт по физическа култура „Георги Димитров" с признати две специалности: Баскетбол и Тенис на маса. Мъжкият отбор по баскетбол под негово ръководство няколкократно достига до финалите на ОСИ. Отборите по тенис на маса също постигат завидни постижения.

Професор, дпн Антоанета Момчилова ръководи катедрата от 1996 до 1998, както и през 2004-2005. От 1998 до 2004 ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт" е старши преподавател Тодор Делев. Той реализира първия етап от изграждането на закрития спортен комплекс „Академик".

От 2007 до сега ръководител на катедрата е старши преподавател, д-р Димитър Обрешков. Започва работа в Русенски университет през 1987 година. Национален състезател по вдигане на тежести.

През годините катедра „Физическо възпитание и спорт" има изключително много успехи в много спортове; Баскетбол; Волейбол; Футбол; Хандбал; Лека атлетика; Спортно ориентиране, Бадминтон и други.

През 1963 година студентският отбор по баскетбол спечелва Купата на страната, играещ от името на Русе. През 1964 година студентите на ВИМЕСС са в редиците на представителните спортни отбори на Русе.

Женският състав по волейбол воден от старши преподавателката Мима Войкова спечелва бронзов медал на общостудентските спортни игри през 1997 и 1998 година. Бронзови медали печелят и отборите по хандбал през 1983 и 1997 година. През 1976 година отборът по футбол е студентски шампион от ОСИ и повтарят успеха си през 1992 година, като треньор на отбора тогава е ст. преп. Димитър Андонов. Отборът на Русенският университет „Ангел Кънчев" по спортно ориентиране е шампион на ОСИ три пъти и няколкократен вицешампион под ръководството на инж. Валентин Каменаров. Той е дългогодишен състезател по спортно ориентиране с над 1500 старта. Подготвил е мнозина републикански шампиони, както и състезатели в световни и европейски първенства. Силни години за плуването са от 1995 до 1998 година. Петър Стойчев е първият русенски студент спечелил състезание за Световната купа по плуване в Аржентина през 1998 година. Петкратен носител на Световната купа по плувен маратон с треньор в университета – ст. преп. Пламен Станчев. Под ръководството на ст. преп. Милена Григорова, през 1998 година лекоатлетите на Русенския университет са трети отборно на Общостудентските спортни игри.