Най-силното си представяне направи Русенският университет от началото на участието си в състезанието за енергийно ефективни автомобили

Два отбора изпрати Русенският университет за участие в състезанието за енергийно ефективни автомобили Шел екомаратон в Лондон (юли 2018 г). Болидите се състезаваха в категориите „Прототипи", задвижвани с електрическа батерия и „Градски тип", задвижван с водород.

Електромобилът DTT на клуб „Автомобилист" измина 472 километра с един киловатчас енергия и това е най-доброто постижение на отбора в петгодишното му участие в състезанието. Завоюваното девето място от 36 участващи в клас прототипи, задвижвани от електрическа батерия, нарежда младите инженери сред най-добрите в Европа, а още преди заминаването си екипът си беше поставил за цел да е сред десетте най-добри на състезанието в своя клас. Успешното класиране на отбора е следствие от неговата сплотеност и бързите решения на младите инженери.

 В другата категория – „Градски тип", задвижван с водород, отборът HydRU Racing team се нареди в топ 5 с изминати 116 километра с един кубичен метър компресиран водород. Екипът, единствен в своя клас, успя да направи четири успешни опита на пистата и премина техническата инспекция без забележки от организаторите. Само километър раздели русенския тим с четвъртия в класирането в тази категория. Визията на HydRU впечатли експертите и автомобилът беше сред 12-те избрани за „семейната снимка" на Шел за състезанието в Европа. Отборът получи и парична награда заради класирането си сред първите пет в своя клас.

През 2018 г. в надпреварата за енергийно ефективни превозни средства участваха 143 отбора от 24 европейски държави. Българските екипи бяха общо четири, като два от тях представиха успешно Русенския университет.

 


На 27.03.2018 г. в Русенския университет се проведе Кръгла маса "Управление на риска на организационно ниво", организирана от Клуба по качество.

Преподавателите от Университета в Антверпен представиха методика за управление на риска като елемент от тоталното управление на качеството. Със студенти от специалност "Менижмънт на качеството и метрология", магистри от маг. курс "Управление на качеството" и алумни – настоящи докторанти към Факултет Бизнес и мениджмънт и от Машинно-технологичния факултет бе разработен SWOT анализ с основна цел осигуряване на устойчиво развитие на Русенския университет през декадата 2018-2028. 

  

След проведени дискусии, мозъчна атака и представяне на разработените анализи, бе направено обобщение. Оформи се всеобщо мнение на групата от студенти, преподаватели от Русенския университет и чуждестранни преподаватели по програма Еразъм, че устойчивото развитие зависи в най-голяма степен от реализацията на студентите, основана на практически опит придобит в партньорство с бизнеса и индустрията и със засилено изучаване и практика на професионален английски език.

Докторантката към Машинно-технологичния факултет - Нина Димитрова, представи актуалното състояние на стандартите за управление на риска в серията ISO 31000. По-съществено внимание бе обърнато на принципите и методите за управление на риска чрез сравнение на текущите и предлаганите по-подробни методи за управление на риска.

Гл. ас. д-р Цветелин Георгиев - ръководител на Клуба по качество, представи сравнителен анализ на изискванията за управление на риска в интегрираните системи за управление на качество, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд и непрекъснатост на дейността.

Интерес предизвика предоставена информация с източник The Chartered Quality Institute относно предложението за универсална система за интегриране на управлението MSS 1000:2014.

В края на събитието преподавателите от Университета в Антверпен дариха на Информационния център по качество „Корийков" книгата „Интегрирани системи за тотално управление на качеството".

 


Кръгла маса  "Управление на риска на организационно ниво"

Представяне ще направят преподавателите от Университета в Антверпен, Белгия-

Емиел Биллиет и Ервин Смет.

Заповядайте в Русенски университет „Ангел Кънчев“

На 27.03.2018 @ 13:00 часа

Корпус 1 – зала 322 (1.322)

ПОВЕЧЕ


Международният ден на доброволеца бе отбелязан от Клуба на социалния работник при Русенския университети в рамките на кампанията „16 дни на активни действия срещу насилието, основано на пола“. 

Международният ден на доброволеца бе отбелязан от Клуба на социалния работник при Русенския университети в рамките на кампанията „16 дни на активни действия срещу насилието, основано на пола“. Събитието бе  реализирано по инициатива на Сдружение „Център Динамика“ – Русе. Младежкият делегат към ООН за България с мандат 2017 – 2018 г. Ася Панджарова сподели с аудиторията своя път в доброволчеството. Експертът към международния проект „HASP – Honour Ambassadors against Shame Practices“ Диана Георгиева представи платформата на проекта и реализацията му на международно и на национално ниво. Председателят на Сдружение „Център Динамика“ – Русе Деана Димова разгледа въпроси на основаното на пола насилие. Награди получиха студентите, които участват в конкурса за творби във връзка с кампанията „16 дни на активни действия срещу насилието, основано на пола“.
Отбелязване на Световния ден на качеството в Русенския университет

За четвърта година поред Младежкият клуб по качество към Русенския университет организира и проведе ежегодното отбелязване на Световния ден на качеството. Семинарът се проведе на 17 ноември 2017 г., като в дневния ред бяха планирани редица интересни лекции, показващи качеството в различните му проявления.

Семинарът започна с презентация на гл. ас. д-р Цветелин Георгиев, който представи по оригинален начин развитието на стандартите за системи за управление на качеството. Темата не е случайно пoдбрана, тъй като през 2017 г. се навършват 30 години от първоначалното издаване на ISO 9001 и 70 години от създаването на Международната огранизация по стандартизация (ISO). Бяха направени аналогии с развитието на човека от най-ранна детска възраст до неговата зрялост, паралели между развитието на обществено-икономическите отношения в световен мащаб и в контекста на българскята действителност.

След края на интересната интерпретация на международните стандарти бе дадена думата на декана на Машинно-технологичния факултет- проф. д-р Бранко Сотиров, който връчи на маг. инж. Асен Илиев “Годишната награда по качество за личния му принос към развитието и обогатяването на Информационния център по качество "Корийков". През тази година, инж. Илиев, който е регионален представеител на Сдружението по качество "Клуб 9000", навърши 50 години като личност, отдадена на качеството, неговото управление и популяризиране.

Третият елемент от програмата за Деня на качеството беше лекция от доц. д-р Людмила Михайлова от Факултет "Бизнес и мениджмънт". Темата на преподавателя от магистърския курс по "Управление на качеството" бе сврзана с мотото на честванията на Деня на качеството по цял свят- "Лидерството". Теоретичните постановки намериха множество допирни точки с практиката, тъй като в семинара взеха участие и управители на фирми, алумни и специалисти по качество. 


  


4 години празнува клуб „Роботика“

На 3 април 2017 г. на тържество по случай четвъртия рожден ден на клуба по роботика към Русенския университет студентите показаха част от завоюваните от тях купи и медали. В кратката си история клубът се доказа като един от най-добрите в България и още с първото си участие на състезание през пролетта на 2013 г., русенските студенти завоюваха призовите места.

Над 50 младежи от различни специалности са преминали през клуба, а днес най-изявените от тях – Атанас Корабов, Теодор Донев, Джанер Халилов, Михаил Маркопулос и Инан Лювманов получиха грамоти и предметни награди, осигурени от Студентския съвет. Ректорът проф. Велизара Пенчева награди инж. Чавдар Костадинов и доц. Иванка Пеева за работата им като методически ръководители на клуба.

Празникът на студентите уважи цялото академично ръководство на Русенския университет, а директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе.

Студентите представиха своите роботи-шампиони и направиха демонстрации с част от тях. Гостите на празника видяха спечелените 23 медала през миналата година, както и 6 от купите, завоювани от младите инженери.

Клуб „Роботика“ в Русенския университет е създаден на 1 април 2013 г. от студенти ентусиасти на Машинно-технологичния факултет и Факултета по електротехника, електроника и автоматика. Участниците конструират роботи за следене на линия със сензори за разпознаване на черен и бял цвят, както и лего роботи и летателни апарати. От година насам членовете на клуба имат 3D принтер, който използват за да създават детайлите за своите роботи.
ДОБРИ ПРАКТИКИ ПРИ РАБОТАТА С ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КЛУБОВЕ

На 22 март 2017 г. по време на Денят на кариерното ориентиране на първокурсника,  събитие - част от форума „Национални дни на кариерата – Добра кариера, Добър живот",  зам.-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение проф. Пламен Даскалов представи Добри практики в Русенския университет при работата с професионалните клубове.


На откриване на Постерна изложба, представяща  изпълнените през 2016 г. изследователски проекти по ФНИ, беше връчена ГРАМОТА за класиране на второ място в конкурса за най-ИНФОРМАТИВЕН И АТРАКТИВЕН постер, представящ проект на тема " РАЗВИТИЕ НА КАПАЦИТЕТА НА СТУДЕНТСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ КЛУБОВЕ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ". 


В Русенския университет беше създаден професионален ​клуб 
ИНДУСТРИАЛЕН ИНТЕРНЕТ ЗА ВСИЧКО

"Индустриален интернет за всичко" беше създаден в Русенския университет. В основата му са над 30 студенти, докторанти и външни специалисти, завършили висшето си образование в Русе. Три фирми, Актив Ел Инженеринг ООД, Търтъл Джет ООД (собственици на сайта „robotev.com") и ЕЛСИ ООД, също участваха в учредяването. Името „Индустриален интернет за всичко" е избрано заради все по-нарастващата роля на интернет и автоматизираните процеси в нашето съвремие.

Това е десетият професионален клуб в Русенския университет, създаден в последните две години. Негов председател е доц. Цветелина Георгиева. „Тези клубове ще бъдат основата на творческите колективи в университета и чрез контактите, които можем да развием с бизнес организациите, можем да подпомогнем професионално развитие на техните членове", каза в приветствието си ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева.

Управителят на Актив Ел Инженеринг, инж. Деян Пенелски, който е и възпитаник на Русенския университет, приветства създаването на клуба, идеята за проследяване на новостите и досега с най-модерна апаратура още по време на обучението. „По този начин вие ще имате знанията и самочувствието, че можете да се справите, дори когато попаднете в много амбициозен екип", обърна се той към студентите в залата.

Участниците в клуба са си поставили за задача да работят за обогатяване на учебния процес, материалната и информационната база на Русенски университет, да представят висшето училище на научни форуми, мероприятия и състезания, свързани с индустриалната автоматизация, роботиката и мехатрониката, провеждани на университетско, национално и между­на­родно равнище, да си партнират с фирми и организации.

  

 

Повече от 350 информационни източника са достъпни в новия Информационен център по качество на Русенския университет

Членове на Клуба по качество към Русенския университет и Сдружение „Клуб 9000" могат да използват голяма база данни в новооткрития Информационен център по качество. В него са налични над 350 източника на електронен и хартиен носител, както и заседателна зала с 10 места, оборудвана със съвременна презентационна техника.​ 

З
а целите на учебния процес в бакалавърската степен „Мениджмънт на качеството и метрология" и магистърския курс по „Управление на качеството" на разположение са над 35 стандарта, повече от 70 книги и учебници на английски езикдесетки издания на Сдружение Клуб 9000 и Съюза на специалистите по качество в България, доклади и сборници от научни конференции в областта на качеството и др. Създаден е онлайн каталог, достъпен на адрес: http://club9000youth.libib.com/. Чрез него всеки, който проявява интерес, може да провери наличността на определен източник, да прочете кратко описание и съдържание на информацията в него, да получи пълно библиографско описание и да заяви ползването му.

Информационният център по качество в Русенския университет е резултат, както на работата на членовете на Клуб 9000, така и на сътрудничеството между Университетската библиотека и Българския институт по стандартизация. На разположение в центъра е и богата колекция от списания и специализирани видеоклипове от т.нар. „серии" – ASQ TV, които с успех се използват и в учебните часове по практика на професионален английски език.​

Инфоцентърът по качество е оборудван със смарт телевизор, който дава възможност в групи до 10 човека да се правят обсъждания на теми, които засягат както учебния материал, така и съвременното ниво на развитие на управлението на качеството. Наличната техника позволява освен обичайното свързване с компютър, студентите и участниците в семинарите да използват и мобилни устройства като смартфони и таблети, за да представят идеите си пред своите колеги.

Центърът ще продължава да обогатява колекцията си от информационни източници чрез закупуване на допълнителни стандарти, учебна литература и осигуряване на дарения от съсловни организации, университети и алумни, завършили двете основни специалности, свързани с качеството.


Студенти и докторанти от Русенския университет влизат като доброволци в
училищата и ще разясняват безопасното движение

Членовете на академичен клуб „Четири колела" към Русенския университет ще бъдат доброволци в кампания за безопасност на движението по пътищата. Студенти и докторанти ще влизат в часовете в русенски училища и ще представят инициативата си, „Да запазим децата на пътя!".
С решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации, периода 2011 – 2020 г. е обявен за "Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата". Идеята на участниците в клуб „Четири колела" е да се срещнат с колкото може повече ученици, да направят с тях практически игри и занимания по пътна безопасност, и така да намалят травматизма по пътищата. Само за миналата година в България при катастрофи са загинали 13 деца, а други 419 са ранени.  

Студентите-второкурсници от специалност „Технология и управление на транспорта", Петър Павлов и Андриана Симова са разработили презентация, в която показват възможностите за подобряване на безопасността на движението по пътищата. В нея нагледно представят какво се случва с човек, който е блъснат от автомобил, движещ се с различна скорост и как се променя спирачният път при различни метеорологични условия.

Доброволците от клуб „Четири колела" ще подготвят презентации за ученици от различните възрастови групи, като целта им е да възможно най-много деца да осъзнаят рисковете на пътя и да вземат решения, с които да опазят живота и здравето си.

На първото представяне на идеята „Да запазим децата на пътя!" присъстваха и представители на бизнеса, които предложиха своите идеи за сътрудничество с клуб „Четири колела". В разговора-запознанство с инж. Росен Даскалов, собственик на „Русе кар" и възпитаник на Русенския университет и Даниел Донев, собственик на „Хепи ООД" студентите задаваха въпроси и даваха предложения за общи инициативи. „Можете да постигнете всичко, каквото пожелаете, но то няма как да стане ако нямате мотивацията, ако не изградите онази здрава платформа, която ще ви издигне нагоре", каза на студентите Росен Даскалов и разказа за неговите стъпки към успеха.


 

 


На 24.02.2016 г., на откриване на Постерна изложба, представяща  изпълнените през 2015 г. изследователски проекти в Русенския университет, беше връчена ГРАМОТА-СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за инфраструктурни и интердисциплинарни проекти в конкурса за постер, представящ проект на тема " РАЗВИТИЕ И ДЕЙНОСТИ​ НА СТУДЕНТСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ КЛУБОВЕ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ФОРМИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ТЯХНАТА РАБОТАТА". Връчената ГРАМОТА е за колектива по проекта с ръководител - проф. д-р Велизара Пенчева. 

 

През 2015 г. работен колектив с ръководител зам.-ректор РКПО и състав, включващ ръководители и студенти, членуващи в професионални клубове: Клуб на социалния работник; Клуб "Зелени човечета"; Клуб по качеството; Клуб "Здраве" реализира дейности по проект на тема: Развитие и дейности на студентските професионални клубове в Русенския университет и форми за стимулиране на тяхната работата, финансиран от фонд „Научни изследвания" на Русенския университет със средства в размер на 2000 лв.

Цел на проекта: развитие на студентската инициативност, свързана с професионалната реализация и умения за работа в екип.

Основни задачи на проекта:

  • Развитие на професи​оналните клубове;
  • Обществена активност на студентите от професионалните клубове;
  • Стимулиране научно-изследователската дейност на студентите;
  • ​Придобиване на допълнителни знания и умения от семинари, обучения.​

​ 

Младежкият клуб по качество към 

Русенския университет и Сдружение "Клуб 9000" навърши една година. 

​​​​

Заповядайте на 

29 май 2015 (петък) от 13:30ч. в зала 2Г. 204 (Зала Сименс)

на кратък семинар по предстоящата нова версия на стандарт ISO 9001 и официалното връчване на сертификатите на участвалите в провелия се през април 2015 семинар по SWOT analysis​. Повече


 П О К А Н А​

Младежкият клуб по качество към Русенския университет кани студенти, преподаватели и заинтересовани страни да участват в уъркшоп на тема SWOT анализ​​ , който ще се проведе на  27.04.2015 г. (понеделник) от 14 .00 часа в зала 1.309. Събитието се организира съвместно с преподаватели от Университета в Антверпен - Белгия. ​Повече


 

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух" обявява конкурс за проекти през 2015 г.

​Общинска фондация „Русе – град на свободния дух" обявява конкурс за проекти през 2015 г. Основната цел на конкурса е да стимулира развитието на културния живот в ​Русе, да свърже различни организации, институции и артисти да работят заедно за утвърждаването на Русе като културно средище. 

Конкурсът има четири направления, по които може да се кандидатства:

  • Подпомагане на лица с изявени дарби от Община Русе;
  • Наука, изобретения и нови технологии;
  • Финансиране на местни инициативи – общности по интереси;
  • Финансиране на местни инициативи – междусекторни и международни партньорства.

В конкурса могат да участват различни културни и образователни институции, неправителствени организации и читалища, които отговарят на посочените условия, а крайният срок за подаване на проектните предложения е 9 януари 2015 г., до 17:30 часа.

За повече информация:  Насоки за кандидатстване.pdf​.​

ЛЕКЦИЯ ПО ПРОБЛЕМИ НА Д​ЕМОГРАФСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ В КЛУБА НА СОЦИАЛНИЯ РАБОТНИК В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ​ - 20.11.2014 ГОДИНА

Клубът на социалния работник в Русенски университет „Ангел Кънчев" осъществи първата за учебната 2014-2015 година инициатива, като организира представянето на лекция на тема „България – демографска криза или демографска катастрофа" от проф. д-р Петър Иванов, академик в БАНИ и директор на центъра по демография към същата организация. На лекцията присъстваха членове на клуба, гости, деканът на факултет „Обществено здраве и здравни грижи" проф. д-р Тодорка Стефанова и д-р Никола Събев – зам. директор на РЗИ – Русе и преподавател в Русенски университет. Участниците бяха запознати от лектора с актуални демографски проблеми и тенденции в България. Професор д-р Петър Иванов отговори на зададени въпроси от слушателите. В дискусията се включи и д-р Никола Събев, който очерта връзката между здравни и демографски проблеми. Студенти от първи и втори курс на специалност „Социалн​и дейности" – членове на Клуба представиха свои есета на демографска проблематика. Събитието приключи с благодарности към лектора от страна на председателя на УС на Клуба на социалния работник доц. д-р Сашо Нунев и декана на факултет „Обществено здраве и здравни грижи" проф. д-р Тодорка Стефанова.   


​​​​