ИСТОРИЧЕСКАТА МЕСТНОСТ КОСТИНА

https://petrovivili.com/karvavoto-kladenche-do-kostina-nyam-svi

Кървавото кладенче до Костина – ням свидетел на предателството над Георги Бенковски

    За гостите на Тетевен и Рибарица едно от най посещаваните места в околността несъмнено е историческата местност Костина.

Ако вече сте се настанили удобно в една от гостоприемните къщи за гости в Рибарица и планирате времето си, горещо ви препоръчваме да посетите това място и да се поклоните пред паметта на Войводата Бенковски.

Сигурно вече знаете, че по тези места са живели горди и будни българи,много от тях са участвали  в народноосвободителното движение. Самият Васил Левски често е посещавал района, основал е тук един от най-големите си революционни комитети.      

    По зла ирония, тъкмо тук, в близката до местност Костина, са се разиграли кървави събития, финален щрих от злочестата епопея на Априлското въстание.

    Отдъхнали сред тишината и уюта на къщите за гости решавате да потеглите към местността Костина. Пътят до там е изключително живописен. От дясно се вие и шуми реката Бели Вит, доста широка и пенлива, с примамливи скални брегове.

     Но вашата цел днес е Костина. Не карайте бързо, за да се насладите на прелестни планински гледки с тучни зелени ливади и "накацали" по тях  високи купи сено, стръмни горски ридове, окичени с дъхави треви и цветя.  Освен че е прочута с целебния си планински въздух, Рибарица е известна и с това, че е едно от най-дългите села. Къщите и вилите са застроени от двете страни на пътя, който се вие все нaгоре по посока към Шипково и Троян.

Като стигнете почти до средата на селото, няма начин да не видите указанията за  разклона Рибарица - местност Костина. Тук е бюст-паметникът на Георги Бенковски.