​ "Този център е дар за благото на Русенския университет, на хората от моя роден край и свидното ми отечество!"

​​ Mr Ignat Kaneff

Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи. 

Г-н Игнат Канев почина на 12 юли 2020 г. (на 93 г.) в Торонто, Канада.

Като дете от многодетно семейство, няма финансовата възможност да учи и е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. той с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. преустановява бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока страда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

 ignat-kanev

Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на "Дженерал мотърс" и продава хиляди коли и камиони.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.

Почетен консул е на България в Канада.

Игнат Канев доведе внучката си у нас - Общество — Стандарт Нюз

г-н Игнат Канев със семейството си и акад. Христо Белоев - ректор на Русенския университет 

​ ​.

г-н Игнат Канев удостен с орден „Стара планина – първа степен“, 

почетен гражданин на гр. Русе и доктор хонорис кауза на Русенския университетИгнат Канев получи едно от най-високите отличия на Канада


product_image.jpgПочетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев бе лично удостоен от генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън със званието „Член на ордена на Канада". Награждаването се случи на 12 май в официалната резиденция на генерал-губернатора в Отава.

По време на церемонията генерал-губернаторът заяви, че с удоволствие връчва „Ордена на Канада" на неговите нови членове - в годината, в която се отбелязват не само 150 години от създаването на Канадската конфедерация, но също така се празнува и 50-годишнината от учредяването на ордена. „Нека бъдем вдъхновени от примера на тези забележителни канадци и да използваме случая, за да градим по-интелигентна и по-грижовна страна, в която всеки отделен гражданин да постигне възможно най-големите успехи".

В лично обръщение към Игнат Канев генерал-губернаторът отчете заслугите му в областта на строителството на жилища и предприемачеството в продължение на 50 години и го определи като „двигател на икономическия растеж". Бе откроена неговата роля на катализатор на инициативи в секторите образование, здравеопазване, социални услуги и изкуство.

Изразено бе признание за неговата щедрост и филантропска дейност, спомогнали за обогатяването на живота на жители на неговия град и на граждани на България, неговата родна страна.

Във връзка с награждаването ден преди това, Канев беше поканен в Сената на Канада. Сенаторът от провинция Онтарио Виктор Оу, зам.-председател на Групата за приятелство с България в парламента, прочете пред пленарен състав на Сената поздравителен адрес, изтъквайки заслугите на Канев и приноса, заради който той е награден с най-високото канадско отличие. 

Сенатът изрази почит към Игнат Канев със ставане на крака и ръкопляскания. Преди церемонията в Сената Игнат Канев беше лично поздравен от председателите на двете камари на парламента, от съпредседателя на групата за приятелство сенатор Йона Мартин и от много депутати и сенатори.

Създаден през 1967 г. от Нейно Величество кралица Елизабет II „Орденът на Канада" е крайъгълен камък в канадската наградна система и се присъжда за изключителни постижения, отдаденост към обществото и служба на нацията. От учредяването му до днес повече от шест хиляди души от всички сфери на канадското общество са били удостоени с отличието. Мотото на ордена е DESIDERANTES MELIOREM PATRIAM (Те желаят една по-добра страна). Нейно Величество е суверен на ордена, а генерал-губернаторът е негов канцлер и главен кавалер. Званието "Член на ордена на Канада", една от трите степени на отличието, признава изключителния принос на местно и регионално ниво или специална сфера на дейност. Символът на ордена е изработен от фино сребро и има три индивидуални  фрагмента: снежинка, пръстеновиден елемент и кленово листо. Цветовете се добавят допълнително на ръка чрез уникално приложение на матов и прозрачен емайл. Дизайнът на отличителните знаци на „Ордена на Канада" датира от 1967 г. Техническите чертежи, използвани от Кралския канадски монетен двор в Отава за това ново поколение отличителни знаци, са били изработени от канадските хералдически власти към секретариата на генерал-губернатора.

Текст и снимка: посолство на Република България в Отава, Канада