​​​      Цялото богатство на българския танцов и музикален фолклор е съхранено и сценично претворено в репертоара на Танцовия състав при Русенски университет „Ангел Кънчев".
       Танцовият състав е създаден през 1970 г. и включва:
  • концертен състав танцьори;
  • професионален оркестър и певици.
       Музиката се изпълнява от оркестър, в който са включени два акордеона, синтезатор, китара и тъпан.
      В репертоара на състава са включени танцови постановки от всички етнографски области на България. С умение и майсторство танцьорите претворяват специфичния стил на игра за всяка област, при това с изрядна танцувална техника. Пластични, одухотворени и красиви, те притежават и високо актьорско майсторство, с което завладяват зрителите.
       Завладяващо е въздействието от голямото разнообразие на българските национални костюми. Цветовете им са ярки, изработени са от вълна и памук, богати са на шевици и орнаменти. Красиви са украсите за главите на жените - многоцветни кърпи или шапки, обшити с мъниста, парички, накичени с цветя. Носиите от различните етнографски области се различават - сукмани, двупрестилчени или поли и елеци. Всички те се обличат върху бели ризи с богата шевица, която е и по ризите на мъжете. Мъжкото облекло също е разноцветно, макар и по-сдържано, особено при поясите и елеците.
        Това голямо разнообразие и богатство позволява да се поддържа винаги високо художествено ниво и богата репертоарна програма, включваща всички компоненти на българския фолклор. Концертната програма е с различно времетраене от 15 минути до 2 часа.
Танцовият състав е лауреат на републикански фестивали, носител на златни медали. Гастролирал с много голям успех в Гърция, Франция, Италия, Белгия Холандия, Англия, Русия, Чехия, Полша, Турция и др.